Je kent het wel, iedereen zijn vaste plekje aan tafel. Wist je dat tafelschikking invloed kan hebben op het gedrag van je kind? Wij vertellen je wat de systemische plekken zijn en wat systemische tafelschikking kan doen binnen een standaardgezin.
Elk gezinslid een vaste plek
Vanuit systematisch werken heeft elk gezinslid een vaste plek. Ouders staan boven de kinderen, zij mogen voor de kinderen zorgen en zij geven op deze manier. De kinderen nemen deze zorg, ze staan onder de ouders. De vader staat rechts van de moeder. Het oudste kind staat vooraan in de rij, dan het middelste kind en daarna het jongste kind. In homorelaties is het wat gecompliceerder, maar het werkt in principe hetzelfde.
Wanneer iedereen uit het gezin op zijn eigen systematische plek staat kan de liefde stromen. Net zoals de stroming van water in een fontein, van boven naar beneden. Op deze manier zal het in je leven in de meeste gevallen beter gaan.
Verandering binnen de verdeling
Helaas gaat deze verdeling niet altijd goed. Een kind kan onbewust zorgen voor haar moeder uit loyaliteit door niet boos te worden, want daar wordt de moeder verdrietig van. Hierdoor gaat het kind boven haar mama staan en dit gaat tegen de stroming in. Het kind gaat geven in plaats van nemen. Moeder en kind veranderen van plek, van hun vaste systemische, geboorterecht plek.
Dit kan heel veel invloed hebben op je volwassen leven. Wanneer je niet jouw vaste plek hebt, ga je het gedrag van de overgenomen plek op je nemen. Dit kan zich uiten in verschillende manieren: je kan je altijd verantwoordelijk voelen voor iedereen óf je kan juist je verantwoordelijkheid niet nemen – je geeft dan anderen overal de schuld van. Uiteraard verschilt dit per persoon en per situatie, het is geen makkelijke som zoals 1+1=2.
De juiste tafelschikking
Op de afbeelding zie je juiste tafelschikking: vader, moeder, oudste dochter, middelste zoon en jongste zoon. Het hoeft niet altijd te betekenen dat als je andere plekken aan tafel hebt dat de rollen dan verkeerd verdeeld zijn, maar het kan wel een indicatie geven dat de stroming onbewust niet goed loopt.
Hoe is de tafelschikking bij jouw gezin?
Het is zinvol om te kijken hoe je als gezin aan tafel zit. Klopt het met de foto? Of zitten jullie totaal anders? In dit laatste geval, is er een grote kans dat er onrust heerst aan tafel. Bijvoorbeeld dat iemand veel aandacht vraagt, dat kinderen onderling ruzie maken, dat het aan tafel stil is óf dat ‘het’ gewoon niet klopt. Herken je dit? Dan dagen we je uit om iedereen voor een paar weken op zijn of haar systemische plek te zetten. Merk je verandering? Is er meer rust? Wij weten zeker dat de sfeer beter wordt!
Samengestelde gezinnen
In samengestelde gezinnen is het een nog grotere uitdaging om iedereen een goede plek te geven. Er worden dan gezinnen samengevoegd, waardoor er niet altijd voor iedereen een automatische beste plek is. We gaan dan kijken en uittesten wat voor iedereen het beste is in deze situatie.
Er zitten tal van ‘regels’ verbonden aan welke plek het beste is voor iedereen. We kijken graag samen met jullie hoe we voor iedereen een goede plek kunnen vinden, zodat je met je kinderen in een fijne sfeer aan tafel kan eten! Wil je graag een keer sparren of een tafelopstelling doen? Dan horen we het graag!